kipselesΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής υπενθυμίζει τους Μελισσοκόμους να προσέλθουν στο γραφεία της στον Πολύγυρο ή στα κατά τόπους γραφεία Υποστήριξης Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συμπληρώσουν την αίτηση δήλωση καταγραφής των διαχειμαζόμενων κυψελών τους το αργότερο μέχρι 20-1-2018.
Η αίτηση δήλωση είναι υποχρεωτική για όλους και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Μελισσοκόμων στα προγράμματα ενίσχυσης μετακίνησης και αντικατάστασης κυψελών.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι Μελισσοκόμοι που έχουν θεωρήσει το Μελισσοκομικό τους Βιβλιάριο από 1-9-2017 έως 31-12-2017.

pitakapiΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στο Τουριστικό περίπτερο Έξι Βρύσες η εκδήλωση του ΚΑΠΗ Πολυγύρου, για την κοπή πίτας για το νέο έτος. Τα μέλη του ΚΑΠΗ, είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν ευχές. Στην εκδήλωση το Μορφωτικό – Πολιτιστικό – Αθλητικό και Κοινωνικό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πολυγύρου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» τίμησε την Κινητή Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής για την κοινωνική προσφορά της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ενημέρωσης – πρόληψης με θέμα την εξαπάτηση των ηλικιωμένων, που υλοποιήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στα ΚΑΠΗ του Δήμου.
Η πρόεδρος του «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ», Ιφιγένεια Κυριάκου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΚΑΠΗ Πολυγύρου για την συνεργασία τους και τους ευχήθηκε καλή χρονιά σημειώνοντας ότι ο Δήμος δια μέσου του Νομικού του Προσώπου, θα κάνει κάθε προσπάθεια για να αυξηθούν οι παροχές προς τα ΚΑΠΗ του Δήμου, παροχές που αξίζουν να απολαμβάνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Ευχαρίστησε τέλος τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής και τα μέλη της Κινητής Μονάδας της Αστυνομίας, Σεραφείμ Αδαμιώτη, Σταύρο Σαββίδη και Βασίλειο Καρατζοβάλη, που αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των μελών, υλοποίησε το πρόγραμμα ενημέρωσης – πρόληψης με θέμα την εξαπάτηση των ηλικιωμένων και την πρόληψη κλοπών. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ, Νικόλαος Κούρτης, επαίνεσε την προσπάθεια που έκαναν τα μέλη της Κινητής Μονάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής ζητώντας οι ενημερώσεις να συνεχιστούν και να επεκταθούν και σε άλλους τομείς ενημέρωσης. Ευχήθηκε σε όλους η νέα χρονιά να είναι ελπιδοφόρα.

fodsa2018Δράση με τίτλο «Χάρισε ένα δώρο για τις βιβλιοθήκες και για φιλανθρωπικό σκοπό. Παλιά παιχνίδια και βιβλία δεν είναι σκουπίδια» διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Πολυγύρου το διάστημα 15 έως 19 Ιανουαρίου 2018 στα σχολεία του Δήμου και τα Δημοτικά Καταστήματα.
Η πρόταση του ΦΟΔΣΑ, που βρήκε θερμό υποστηρικτή τον Δήμο Πολυγύρου, στοχεύει στην προβολή της έννοιας της επανάχρησης και της έννοιας της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.
Κεντρική ιδέα είναι η συλλογή παιχνιδιών και βιβλίων, που θα χαριστούν από τα παιδιά και όχι μόνο και θα δοθούν τα παιχνίδια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα βιβλία σε βιβλιοθήκες σχολείων και συλλόγων.
«Κάποια από τα αντικείμενα, που παλιότερα θεωρούσαμε άχρηστα, πλέον μπορούν να αποκτήσουν νέα χρησιμότητα. Διαθέτοντας προς επαναχρησιμοποίηση βιβλία και παιχνίδια που έχετε βαρεθεί, συμβάλλετε στην προστασία του πλανήτη. Όλα αυτά, που κάποια στιγμή θα κατέληγαν στα σκουπίδια επιβαρύνοντας το φυσικό περιβάλλον, μπορούν να έχουν μια νέα ζωή.
Για αυτό αποφασίσαμε να μαζέψουμε τα βιβλία και τα παιχνίδια που δεν χρειάζεστε πια και να τα διαθέσουμε πάλι προς χρήση. Τα βιβλία θα εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες μας και τα παιχνίδια θα δώσουν χαρά σε πολλά παιδιά.
Ελπίζουμε η πρωτοβουλία μας αυτή να γίνει αποδεκτή από όλους με σκοπό να κάνουμε τον τόπο μας πιο καθαρό και ανθρώπινο.» τονίζουν σε μήνυμά τους οι Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΚΜ και Αστέριος Ζωγράφος, Δήμαρχος Πολυγύρου.

mandAύξηση κρουσμάτων της γρίπης και στη χώρα μας δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητας που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι και την εβδομάδα 25–31 Δεκεμβρίου 2017, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 39 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 37 από νοσοκομεία και 2 από τα δίκτυα Sentinel.

Τα 3 εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα το 1 ήταν τύπου Α και τα 2 ήταν τύπου Β.

Συνολικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στη χώρα μας είχαν καταγραφεί 7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος.

Φέτος, από τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυριαρχούν είναι ο Η3Ν2 και ο Η1Ν1.

Το τετραδύναμο εμβόλιο που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας προσφέρει αποτελεσματική προστασία όλων των στελεχών της γρίπης, ενώ αντισώματα θεωρούνται ότι έχουν και όσοι κατά την περίοδο 2016-2017 νόσησαν από τα συγκεκριμένα στελέχη.