«ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ Θ…ΟΠΩΣ ΘΕΑΤΡΟ
Η «Ομάδα θ…όπως θέατρο» στο πλαίσιο της Θεατρικής Άνοιξης 2018 παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία της Κορτέσσας Ανέγρονου στις 5 και 6 Μαΐου και 12 και 13 Μαΐου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορμύλιας.
ΩΡΑ: 21.00
ΕΙΣΟΔΟΣ: 3,00€
ΔΙΑΝΟΜΗ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Πέτρος Τσιώρας
ΜΑΝΟΣ: Σάκης Παρθενιώτης
ΝΤΙΝΑ: Παρασκευή Κατσαγώνη
Κα ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Ραζάκου
ΠΕΡΙΚΛΗΣ: Δημήτρης Τουφεκούλας
ΦΑΝΦΑΡΑΣ: Χάρης Κολιώτσας
Κα ΦΑΡΛΑΚΟΥ: Νίκη Παπαθανασίου
ΣΤΕΛΛΑ: Άννα Παπουτσή
ΙΟΥΛΙΑ: Ειρήνη Διαμαντή
ΤΑΣΙΑ: Φαίδρα Παπουτσή
ΘΟΔΩΡΑ: Άννα Τζάμου
ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Δημήτρης Κυρομίτης
ΛΙΑ: Σωτηρία Παυλούδη
ΚΥΡΙΑ: Άννα Μπακρατσά
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Δημήτρης Τουφεκούλας
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Αλίκη Αναγνωστούδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δημήτρης Καρπέτης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΣΑΣ: Δημήτρης Κυρομίτης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΑΦΟΙ ΤΣΙΚΟΥΡΗ
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Βασίλης Τσαμακδάς
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κορτέσσα Ανέγρονου
Λίγα λόγια για το έργο.
Γράφει ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς στον πρόλογο της πρώτης παράστασης του έργου:
«Δεν είναι απ’ τις πιο απίθανες η ιστορία που αποτελεί το θέμα της κωμωδίας κι ας τη σημειώνω στο πρόγραμμα σαν μια ιστορία να τρελαίνεσαι. Γιατί η καθημερινή ζωή κι η πείρα μας παρουσιάζει πολλές τέτοιες ιστορίες για να τρελαίνεσαι.
Τσούζουν τα θέματα των ιδεολογικών φανατισμών κι είναι δεμένα με τόσες τραγωδίες ώστε οι κωμωδιογράφοι τα αποφεύγουν γιατί όπου και να τα πιάσεις αγγίζουν πληγές.
Όμως αυτά απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, μας συγκλονίζουν, μας αναστατώνουν κι έχουν, μοιραία, και τις ιλαροτραγικές πλευρές τους. […]
Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι να χαρακτηριστεί η κωμωδία τούτη πολιτική, γραμμένη με ορισμένο στόχο για να εξυπηρετήσει ας πούμε, ή να επικρίνει κάποια ιδεολογία. Δεν έχει κανένα τέτοιο σκοπό η κωμωδία. Ο συγγραφέας θέλησε να πάει πέρα απ’ τις ιδεολογίες, να ψάξει πίσω από αυτές, τους ίδιους τους ανθρώπους, να γράψει μια κωμωδία της ζωής, ανθρώπινη, με όλο το δραματικό υπόστρωμά της.»
Η καυστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη», αρκετά τολμηρή για την ιδεολογία και τον πολιτικό φανατισμό της εποχής της, ανεβάστηκε για πρώτη φορά από τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου στο Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ το 1965 με μεγάλη επιτυχία για δύο σεζόν και στη Θεσσαλονίκη.
Επόμενος σταθμός του έργου είναι η θαυμάσια μεταφορά του στον κινηματογράφο από την Φίνος Φίλμ σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κωνσταντίνου.
Στη διάρκεια της δικτατορίας η παραγωγή δεν επετράπη να προβληθεί, παρά μόνο με σημαντικές περικοπές των πιο καυστικών σκηνών του έργου.