Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

Το κτίριο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

Αποτελέσματα 6ου κύματος Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών μελών του, διεξάγει τη δίμηνη έρευνα Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα των επιχειρηματιών της περιοχής και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κινήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Με θετικό πρόσημο και ανοδική τάση ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής

Καθώς μπαίνουμε σε φάση προετοιμασίας για την καλοκαιρινή σεζόν, επικρατεί αισιοδοξία στους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής για καλύτερα αποτελέσματα. Από το -5,1% του προηγούμενου κύματος, στο +2,4% (!) ανέβηκε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των…

επιχειρήσεων της Χαλκιδικής. Αύξηση, που αποδίδεται στην έναρξη της νέας σεζόν, αλλά και στα θετικά μηνύματα, που έρχονται από τον τουρισμό και τις κρατήσεις.

Μέτρια κρίνεται η επίδοση των επιχειρήσεων από το μεγαλύτερο ποσοστό

18% καλή, 17% ικανοποιητική, 49% μέτρια και 16% κακή, εκτιμούν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής την κατάσταση των επιχειρήσεων τους. Ωστόσο κι εδώ διαφαίνεται κάποια αισιοδοξία αφού υπάρχει πλήρης αναστροφή του κλίματος σε σχέση με το προηγούμενο κύμα.

Σταθερός παραμένει ο τζίρος για τις περισσότερες επιχειρήσεις στη Χαλκιδική

Το 56% δηλώνει ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους παρέμεινε ο ίδιος, 14% ότι αυξήθηκε ενώ το 30% δηλώνει ότι μειώθηκε.

Οι επιχειρήσεις διατηρούν το προσωπικό τους και προσλαμβάνουν νέο

Εν όψει της έναρξης της νέας σεζόν, 64% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του για το μήνα που ακολουθεί, 34% θα προσλάβει νέο και μόλις 2% θα προβεί σε απολύσεις.

Αναμονή για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής

76% δηλώνει ότι περιμένει να είναι καλύτερη η κατάσταση της επιχείρησής του σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, 17% εκτιμά ότι θα είναι η ίδια, ενώ το 7% αναμένει να είναι χειρότερη.

Αισιοδοξία επικρατεί για τη καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά

Πολύ/αρκετά αισιόδοξο δηλώνει το 69% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής για την καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά σε λίγο, 11% δηλώνει λίγο/καθόλου και 20% ότι δεν το αφορά.

Οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής δηλώνουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

52% του δείγματος δηλώνει ότι η επιχείρησή του μπορεί να ανταπεξέλθει στο νέο αυξημένο κατώτατο μισθό, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023. 13% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ενώ το 30% αναφέρει ότι δεν το αφορά.

Η αύξηση 9,9% στις εισφορές ΕΦΚΑ δεν φαίνεται να επηρεάζει την εισπραξιμότητα.

Η αύξηση 9,9%, που έχει επιβληθεί στις εισφορές των μη μισθωτών ΕΦΚΑ, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού προκειμένου να συνεχίσει κανονικά η καταβολή των συντάξεων, δείχνει ότι δεν θα επηρεάσει την εισπραξιμότητα, καθώς το 46% δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά, 41% θα συνεχίσει να πληρώνει παρότι θα δυσκολευτεί, 6% θα αλλάξει ασφαλιστική κατηγορία για να μπορέσει να ανταποκριθεί, ενώ μόλις 7% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

 

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2023. Το δείγμα αποτελείται από 345 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων στην έρευνα είναι προαιρετική.