Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

πασχαλινά αυγά

Συμβουλές για τα Πασχαλινά αυγά

To Πάσχα δεν είναι απλά μια θρησκευτική γιορτή, αλλά μια αφορμή για κάποιους, να περάσουν χρόνο με τις οικογένειές τους. Αλλά για να παραμείνει αυτή η περίοδος ευχάριστη, πρέπει να εξαλείψετε τους παράγοντες που θα μπορούσαν να την καταστρέψουν.

Η ασφάλεια των τροφίμων μπορεί να είναι σύμμαχός σας σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα επειδή το Πάσχα αφορά σε μεγάλο βαθμό το χειρισμό του φαγητού. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τις τροφιμογενείς ασθένειες και αυτό το Πάσχα, οι οποίες αφορούν τα αυγά σας.

Μαγείρεμα και ποιότητα
Είναι καλύτερο να επιλέξετε καθαρά και φρέσκα αυγά, για οποιαδήποτε συνταγή και να επιλέξετε. Να μην ξεχνάτε, επίσης, να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με αυτά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τα αυγά, πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι να σφίξουν το ασπράδι και ο κρόκος και να φτάνουν ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία 71 βαθμούς Κελσίου.

Εάν μια συνταγή απαιτεί ελαφρά μαγειρεμένα αυγά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παστεριωμένα προϊόντα αυγών για να μειωθεί ο κίνδυνος παθογόνου μόλυνσης.

Επιλέξτε βαφές ασφαλείς για τρόφιμα
Φροντίστε να χρησιμοποιείτε ασφαλείς, βρώσιμες βαφές για το παραδοσιακό, πασχαλινό βάψιμο των αυγών. Απλά ελέγξτε πρώτα την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι η βαφή είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Στις βαφές των σουπερμάρκετ, για το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιείται η Αζορουμπίνη (Ε122), για το μπλε η Ινδικοτίνη (Ε132) ή το Λαμπρό Κυανούν (Ε133), για το κίτρινο Ταρταζίνη (Ε102), για το πορτοκαλί Βαθύ Κίτρινο (110) και για το πράσινο συνδυασμός Ταρταζίνης (Ε102) και Ινδικοτίνης (Ε132). Επιπλέον χρησιμοποιείται συνήθως έκδοχο λακτόζης ως φορέας της χρωστικής για να γίνει κόκκος (σκόνη) και ένας αντισυσσωματικός (Ε551) παράγοντας, για να μην σβολιάσει η σκόνη στο φακελάκι. Το πρώτο προέρχεται από το γάλα και χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα και στα φάρμακα ως αδρανές συστατικό και το δεύτερο χρησιμοποιείται ακόμη και στο επιτραπέζιο αλάτι.

Οι ασφαλέστερες είναι οι φυσικές βαφές, τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε μόνοι σας με τρόφιμα που βγάζουν χρώμα. Επιλέξτε ψιλοκομμένα παντζάρια για ροζ ή κόκκινες αποχρώσεις, μωβ λάχανο για μπλε αποχρώσεις, κίτρινες φλούδες κρεμμυδιού για πορτοκαλί αποχρώσεις, σπανάκι για πράσινες και καφέ αποχρώσεις ή μύρτιλλα για μωβ-ασημί απόχρωση.

Συνταγή για σπιτική βαφή αυγών
Για σπιτική βαφή χρησιμοποιήστε υλικά όπως:

Κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο (για μπλε αλλά και πράσινο σε συνδυασμό με κουρκουμά)
Παντζάρια, ψιλοκομμένα (για ροζ)
Κουρκουμάς (για κίτρινα)
Καφές (για καφέ)
Φλούδες από κόκκινο κρεμμύδι (για κόκκινο καφετί)
Φλούδες από κρεμμύδια (για πορτοκαλί)
Η λύση αυτή χρειάζεται πειραματισμό σχετικά με την δημιουργία της βαφής και τον χρόνο εφαρμογής στα αυγά. Το αποτέλεσμα εξαρτάται αν βάφουμε άσπρα ή μπεζ αυγά. Για καλύτερο αποτέλεσμα προτιμήστε λευκά αυγά. Τρία μέτριου μεγέθους παντζάρια, μισό μέτριου μεγέθους κόκκινο λάχανο και οι φλούδες από 8 κρεμμύδια αποδίδουν 4 φλιτζάνια βαφής.

Ψιλοκόβουμε τα υλικά, τα τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό ίσα ίσα. Τα φέρνουμε σε βρασμό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Για βαφή από κουρκουμά προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμα για κάθε 250ml νερού που θα χρησιμοποιείστε. Φέρνουμε το διάλυμα σε βρασμό και μετά το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Και στις δύο παραπάνω εκδοχές βαφής αυγών, σουρώνουμε κρατάμε το «βαμμένο» νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ανά 300ml βαφής.

Στην συνέχεια βράζουμε τα αυγά και τα εμβαπτίζουμε ζεστά στη μπογιά. Μετά από 1 ώρα μεταφέρουμε την κατσαρόλα με τα αυγά (χωρίς να αφαιρέσουμε το νερό) στο ψυγείο. Σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής καλό είναι να μείνουν τα αυγά για τουλάχιστον 3-4 ώρες στην βαφή. Με παραμονή βέβαια 10 ωρών επιτυγχάνουμε καλύτερο αποτέλεσμα και πιο ζωντανό χρώμα.

Χρησιμοποιήστε λαβίδες για τα αυγά
Αν θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, επιλέξτε να πιάνετε τα αυγά σας με μια λαβίδα, για να αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων.

Η αποθήκευσή τους στο ψυγείο στους 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως και η αεροστεγής αποθήκευσή τους για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα τρόφιμα.