ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων (αρνιά, κατσίκια) και αυγών που αναμένεται να παρατηρηθεί κατά την Πασχαλινή Περίοδο οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν τις παρακάτω οδηγίες προς ενημέρωση και προστασία της υγείας των καταναλωτών:
Τι πρέπει γενικά να προσέξετε :
• Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
• Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.
• Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.
• Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.
Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και γενικότερα κρέας :
Σφραγίδες – επισήμανση
• Τα εγχώρια αμνοερίφια πρέπει να φέρουν σφραγίδα ορθογωνίου σχήματος στην οποία αναγράφεται η λέξη «ΕΛΛΑΣ».
• Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό.
• Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
• Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
• Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια αυγών :
Οι προβλεπόμενες ενδείξεις επί της συσκευασίας περιλαμβάνουν :
– τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου
– την κατηγορία ποιότητας και βάρους
– την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).
• Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
• Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
• Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.
• Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
• Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
• Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο. Κατάλληλα για διάθεση στον τελικό καταναλωτή είναι μόνο τα αυγά της κατηγορίας Α, ενώ τα αυγά κατηγορίας Β διατίθενται αποκλειστικά στη βιομηχανία.