Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

mizan

«ΙΣΑΑΚ ΜΙΖΑΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΧΙΩΝΑ 182641»

Το Μορφωτικό – Πολιτιστικό – Αθλητικό και Κοινωνικό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πολυγύρου «Αριστοτέλης» και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαλκιδικής «Η ΔΩΔΩΔΝΗ» θα παρουσιάσουν το 10ο βιβλίο του Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου, το μυθιστόρημα: «Ισαάκ Μιζάν Αριθμός βραχίωνα 182641» την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 στις 18:30 στο Τουριστικό περίπτερο «ΕΞΙ ΒΡΥΣΕΣ». Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Ελένη Γκογκάκη.

Ένα οδοιπορικό από την Άρτα στα στρατόπεδα Άουσβιτς – Μπιρκενάου και Μπέργκεν – Μπέλζεν. Τραγική πορεία. Μαρτυρικές μορφές. Μια άγρυπνη συνείδηση που μάχεται και θυσιάζεται ανά τους αιώνες για να μείνει ζωντανή η γλυκύτητα του ανθρώπου που λάμπει στο πρόσωπό του η ομορφιά της ζωής.
Θα ακουστεί χαιρετισμός του επιζώντος και θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με το οδοιπορικό των ομήρων από τη γενέτειρα στα στρατόπεδα παρουσία του συγγραφέα, Δημήτρη Χρ. Βλαχοπάνου.

«Ισαάκ Μιζάν Αριθμός βραχίωνα 182641»
Το οδοιπορικό του Ισαάκ Μιζάν από την Άρτα στα στρατόπεδα Άουσβιτς – Μπιρκενάου και Μπέργκεν – Μπέλζεν δεν είναι παρά η κοινή τραγική πορεία εκατομμυρίων Εβραίων που έζησαν την κτηνωδία του ναζισμού και γίνανε οι μάρτυρες μιας απερίγραπτης φρίκης που κάνει την ιστορία να ντρέπεται για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του. Το βιβλίο αποτυπώνει, φυσικά, τον ψυχικό κόσμο του ήρωα που εξοικειώνεται, μέσα σ’ ένα θλιβερό εφιαλτικό τοπίο, με την απερίγραπτη βία και το θάνατο, αλλά πορεύεται άγρυπνος πάνω απ’ τους καπνούς και τις στάχτες αγαπημένων προσώπων. Σκοπός του, ωστόσο, είναι να κρατήσει αναμμένη τη φλόγα πάνω απ’ τις μαρτυρικές μορφές εβδομήντα περίπου χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που έσβησαν μέσα στα κρεματόρια και δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους. Αλλά ταυτόχρονα να καταγγείλει όλη τη βιομηχανία θανάτου που ενσαρκώνει ο ναζισμός και να μοιραστεί με τον αναγνώστη του την αγωνία ενός κόσμου που αναπνέει ακόμα το δηλητήριο της ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας. Ο Ισαάκ Μιζάν είναι η άγρυπνη συνείδηση που μάχεται και θυσιάζεται ανά τους αιώνες για να μένει ζωντανή πάντα η γλυκύτητα του ανθρώπου και να λάμπει στο πρόσωπό του η ομορφιά της ζωής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).