Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

bizantini-xorodia-poligirou

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 η συναυλία της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας Δήμου Πολυγύρου με τίτλο «Xριστός Ετέχθη-Αληθώς Ετέχθη», αφιέρωμα στον άγ. Ρωμανό το Μελωδό, στο Δημοτικό Θέατρο Πολυγύρου.
Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε η συγγραφέας-ποιήτρια, Ελένη Βεζύρογλου, διαβάζοντας ποίηση του αγ. Ρωμανού του Μελωδού. Εν συνεχεία η Πρόεδρος του Μορφωτικού – Πολιτιστικού – Αθλητικού και Κοινωνικού Νομικού Προσώπου του Δήμου Πολυγύρου «Αριστοτέλης», Ιφιγένεια Κυριάκου, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντας με επίκαιρες ευχές.
Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν βυζαντινοί ύμνοι του αγ. Ρωμανού, ερμηνευμένοι κατά τρόπο άριστο από το βυζαντινό χορό Εργαστήρι Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Βασίλη Βασιλείου. Στο δεύτερο μέρος η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία Δήμου Πολυγύρου απέδωσε Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μεταφέροντας τους συμμετέχοντας στο κλίμα των ημερών με τον εύθυμο και εορταστικό χαρακτήρα των καλάντων.
Κατά τη διάρκεια την εκδήλωσης η Φιλόλογος, Μαρία Καραμπατάκη, με τον εμπνευσμένο λόγο της ανέδειξε το έργο του αγ. Ρωμανού του Μελωδού, τονίζοντας ιδιαίτερα το ποιητικό τάλαντο του Πινδάρου της εκκλησιαστικής ποίησης και θυμίζοντας τη σχέση του μεγάλου νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη με τον αγ. Ρωμανό. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ερμηνεία της Ελένης Βεζύρογλου, η οποία οπτικοποίησε με την ερμηνεία της τα υψηλά νοήματα και τις δυνατές εικόνες της ποιητικής πέννας του αγ. Ρωμανού.
Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, όστις και τόνισε το μεθεόρτιο χαρακτήρα της εκδήλωσης, το μεγαλείο του ελληνορθόδοξου πολιτισμού και ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές και πρωταγωνιστές της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Πολυγύρου, Χρήστος Βορδός και Δημήτριος Ζαγγίλας, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Κασσανδρείας Αρχιμ. Ειρηναίος Μιχαηλίδης, ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού αγ. Νικολάου Πολυγύρου Πρωτοπρ. Αντώνιος Φιλίππου, κληρικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, και πλήθος φιλόμουσων της περιοχής.