Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

το μνημείο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΗΣ 10ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 1821

Επετειακές Εκδηλώσεις για τη Θυσία του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη φονική μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, καθώς και για το Ολοκαύτωμα της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και στο Μνημείο του ανδριάντα του καπετάν Χάψα και της αναπαράστασης της μάχης των Βασιλικών.

Tην Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 θα εορτασθεί η 197η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής. Οι εκδηλώσεις, τελούνται σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα.
Α. ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ
Στις 10.15′ Αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής της Αγίας Αναστάσίας κ.κ. Αποστόλου «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών».
Στις 10.30′ Πανηγυρικός λόγος από τον κ. Ιωάννη Κέκερη.

B. ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη αυτών που έπεσαν για την πατρίδα και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Αμέσως μετά θα γίνει λιτή υπαίθρια δεξίωση του Αντιπεριφερειάρχη προς τιμήν των προσκεκλημένων στο χώρο του Μνημείου.