Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

ΈΝΑΡΞΗ 8ΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ – ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε ο κόσμος της κτηνοτροφίας την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Αγάπειο Ίδρυμα Γαλάτιστας  την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018 στο πλαίσιο της 8ης Γιορτής Κτηνοτροφίας – Γεωργίας  Γαλάτιστας, που οργανώνεται το τριήμερο 31/8 – 2/9 2018 από τον Δήμο Πολυγύρου, την Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας και τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Γαλάτιστας με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού γύρω από αγροτικά θέματα και την προβολή και προώθηση των υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής.

 

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Ιωάννης Σιμώνης, τονίζοντας ότι η Γαλάτιστα αποτελεί στον τομέα της Κτηνοτροφίας σημείο αναφοράς στη Β. Ελλάδα. Εξήγησε ότι στην περιοχή λειτουργούν πολύ μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και σφαγεία με σύγχρονες εγκαταστάσεις ενώ τα προϊόντα που παράγονται είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

 

gk 2018 28Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, τόνισε ότι ο Δήμος Πολυγύρου στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια για ενημέρωση και επιμόρφωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ευχαρίστησε τους φορείς και τους συλλόγους που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή  και ζήτησε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, να συμβάλει, ώστε να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν τα σφαγεία της Γαλάτιστας.

 

gk 2018 42Χαιρετισμό απεύθυναν η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αικατερίνη Ιγγλέζη, και η Βουλευτής Χαλκιδικής της ΧΑ, Σωρηρία Βλάχου. Η πρώτη είπε ότι η χώρα μπαίνει σε νέα τροχιά και η κτηνοτροφία θα είναι μέρος αυτής της αλλαγής και της προόδου και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιηθήκαν και υλοποιούνται για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Η δεύτερη μίλησε για την απουσία εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα, που οδήγησε τον κλάδο σε συρρίκνωση, σημειώνοντας ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επανεκκίνησή του.

 

Τις εργασίες της ημερίδας κήρυξε ο Περιφερειάρχης ΚΜ. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι διανύουμε την χειρότερη εποχή για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και εξήγησε ότι η αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων στις εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες έχει συνέπεια την πτώση των τιμών, τον στραγγαλισμό των κτηνοτρόφων, το κλείσιμο κτηνοτροφικών μονάδων. Προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, θα κινδυνεύσουν η φέτα και το ελληνικό γιαούρτι.

 

Υπογράμμισε ακόμα ότι η ΠΚΜ βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους, ενημερώνεται συνεχώς για τα προβλήματά τους, προχωρά σε δράσεις στον βαθμό που της αναλογεί με σκοπό την επίλυσή τους και διεκδικεί συνεχώς από την κεντρική διοίκηση. Μίλησε επιπλέον για τις άριστες επιδόσεις της ΠΚΜ στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς είναι πρώτη στην Ελλάδα και 5η στο σύνολο της ΕΕ. Τέλος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του η Περιφέρεια ΚΜ σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου να εργαστούν από κοινού για την αναβάθμιση των σφαγείων της Γαλάτιστας, που είναι τα μόνα Δημοτικά Σφαγεία σε όλη την ΠΚΜ.