Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

160705-espaxlkidiki3

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Στους φορείς της Χαλκιδικής παρουσιάστηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ), στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων, που πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Χαλκιδικής (Διοικητήριο στον Πολύγυρο) και συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων της Χαλκιδικής (Δήμοι, Επιμελητήριο, Νοσοκομεία, Μητροπόλεις, Εφορεία Αρχαιοτήτων κ.ά.), αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργοποίηση και τον προγραμματισμό των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον κ. Τζιτζικώστα και τη Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγγελική Ωραιοπούλου.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις νέες προσκλήσεις που θα «ανοίξουν» μέσω του νέου ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία το αμέσως επόμενο διάστημα:
-«Ως το Σεπτέμβριο θα εκδοθεί η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την αντιπλημμυρική προστασία, για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και στη Χαλκιδική, με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό 43,65 εκ. ευρώ. Οι φορείς μπορούν να υποβάλουν προτάσεις για έργα διαμόρφωσης – διευθέτησης κοιτών ποταμών, χειμάρρων, λιμνών και ενίσχυσης αναχωμάτων προστασίας.

-Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι θα εκδοθούν οι νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για δράσεις πολιτισμού, που περιλαμβάνουν έργα προστασίας, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης σημαντικών αρχαιολογικών χώρων
και μνημείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αγίου Όρους και υποστήριξης εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 26,25 εκ. ευρώ.
-Εντός του Ιουλίου θα εκδοθούν και οι νέες προσκλήσεις για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, όπου περιλαμβάνονται χρηματοδοτήσεις για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, ΚΔΑΠ ΜΕΑ και δομές για μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους και τη νέα σχολική περίοδο. Στόχος είναι οι φορείς να ιεραρχήσουν τις προτάσεις τους, να έχουν ετοιμότητα υποβολής τους και υλοποίησης, ώστε τελικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιτύχει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ».

Οι συνολικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και με τις ενημερωτικές συναντήσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αναλύονται όλες οι παράμετροι του Προγράμματος, που είναι άλλωστε και ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας.