Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

το μνημείο

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

Η Θυσία του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη φονική μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821 καθώς και το Ολοκαύτωμα της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας, θα εορτασθούν την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 στον Καθολικό της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και στο Μνημείο του ανδριάντα του καπετάν Χάψα και της αναπαράστασης της μάχης των Βασιλικών.
Στη μάχη των Βασιλικών οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ των οποίων 13 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής.
Την Κυριακή 14 Ιουνίου στις 10.15 θα τελεστεί Αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής της Αγίας Αναστάσίας κ.κ. Αποστόλου. Ο Πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το Θεολόγο και Φιλόλογο, Δημήτριο Κύρου. Στο χώρο του μνημείου στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη αυτών που έπεσαν για την πατρίδα και θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει λιτή υπαίθρια δεξίωση του Αντιπεριφερειάρχη προς τιμήν των προσκεκλημένων στο χώρο του Μνημείου.