Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

m pontion

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν στον Πολύγυρο την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 με σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν συνέπεια να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθούν σ’ όλα τα σχολεία της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού κατά την τελευταία ώρα μαθήματος του σχολικού τους προγράμματος ομιλίες για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού,
Την Κυριακή 21 Μαΐου προβλέπεται Γενικός σημαιοστολισμός από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου σε όλα τα Δημόσια κτίρια και φωταγώγηση όλων αυτών κατά τις βραδινές ώρες.
Στις 10:00 θα τελεστεί δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον κ. Σαρβανίδη Λεωνίδα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού, Πλατεία
Παραλή (σιντριβάνι) και κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με δεξίωση του Αντιπεριφερειάρχη προς τιμήν των προσκεκλημένων στο χώρο του Μνημείου, με ποντιακά εδέσματα.