Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

ypogr-kotsianos

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΚΟΤΣΙΑΝΟΥ – ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία για την εκτέλεση του έργου «Αναστήλωση και εκσυγχρονισμός της οικίας Κότσιανου και μετατροπή σε λαογραφικό μουσείο και χώρο πολιτισμού» προχώρησε σήμερα Δευτέρα 26/11/2018, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος.

Με την υλοποίηση του έργου εκπληρώνεται η επιθυμία του αείμνηστου Πολυγυρινού, Στέφανου Κάτσιανου, και διακαής πόθος των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Η δράση, προϋπολογισμού 2.343.214,77 ευρώ με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 -2020 – Τομέας Περιβάλλον αποκατάσταση και επανάχρηση, προβλέπει την αποκατάσταση και επανάχρηση της οικίας Κότσιανου ως λαογραφικό μουσείο και χώρος πολιτισμού.
Το «Κοτσιάνειο» συγκρότημα κτιρίων βρίσκεται στο κέντρο του Πολυγύρου, ακριβώς κάτω από τον ιστορικό ιστό σε μικρή απόσταση από το Δημαρχείο και τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, και έχει χαρακτηριστεί ως «Διατηρητέο».
Το κτίριο είναι ένα πλατυμέτωπο ορθογώνιο κτίσμα, με εμφανή κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της μακεδονικής αρχιτεκτονικής του 18ου και 19ου αιώνα. Οι χώροι του κτιρίου διαμορφώνονται σε τρεις στάθμες. Σε κάθε στάθμη αντιστοιχούν, εσωτερικά του κτιρίου, ένας κεντρικός μεγάλος χώρος και εκατέρωθεν αυτού δωμάτια.
Το υπόλοιπο οικόπεδο, που περιλαμβάνει την αυλή και τρεις υπόστεγους, ημιυπαίθριους χώρους, αναπτύσσεται ΝΑ του κυρίως κτιρίου. Δίπλα στο κτίριο, ΝΔ, υπάρχει επίσης, ένα μικρό ισόγειο κτίσμα.
Στο κτίριο προβλέπεται η λειτουργία εκθεσιακών χώρων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκης με αναγνωστήριο και γραφείο πληροφοριών – διοίκησης. Επίσης εντάσσονται και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι (χώροι υγιεινής, αποθήκες, λεβητοστάσιο, ανελκυστήρας για την άμεση πρόσβαση των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του κτιρίου). Στον περιβάλλον χώρο του κτιρίου οι ημιηπαίθριοι (κιόσκια) που υπάρχουν θα χρησιμοποιηθούν ως εκθεσιακοί χώροι και το υπόλοιπο του ακάλυπτου χώρου θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί διάφορες υπαίθριες εκδηλώσεις.

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, τόνισε:
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, που κάνουμε πραγματικότητα ένα τόσο μεγάλο κυριολεκτικά και συμβολικά έργο για τον Πολύγυρο. Η οικία Κότσιανου θα αναστηλωθεί και θα μετατραπεί σε Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ένα πραγματικό «κόσμημα» για τον Πολύγυρο και τη Χαλκιδική και ταυτόχρονα έναν θησαυρό γνώσεων για κάθε μελετητή.
Ο χώρος αυτός θα αποτελέσει σημείο αναφοράς της πόλης και πόλο έλξης για τους πολίτες αναβαθμίζοντας την εικόνα του Πολυγύρου και ενισχύοντας τον χαρακτήρα της ως κέντρο πολιτισμού και γραμμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σύμβαση, μέσα στους επόμενους δέκα οχτώ μήνες».