Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

gripi2

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΓΡΙΠΗ!

Έξαρση παρουσιάζει η γρίπη αυτή την περίοδο και οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί προς το τέλος του μήνα. Ήδη 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί νοσηλεύτηκαν στην εντατική. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στα νοσοκομεία. Πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους καθώς οι εντατικές έχουν «φρακάρει». Εκτιμάται ότι καθημερινά αναμένουν κρεβάτι σε ΜΕΘ περί τους 40-50 ασθενείς.
Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες, ιδίως τους ηλικιωμένους ή όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι δεν είναι αργά.

Ανακοίνωση με την οποία συστήνει τους πολίτες να εμβολιαστούν εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. «Παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας να νοσηλεύονται καθημερινώς σε ΜΕΘ, ορισμένοι εκ των οποίων καταλήγουν. Η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει με την πρόληψη, δηλαδή τον εμβολιασμό, και βεβαίως την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου. Όσοι νοσήσουν από γρίπη προτού προλάβουν να εμβολιαστούν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν άμεσα αντι-ιική θεραπεία» επισημαίνεται.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΒΗΜΑ του αναπληρωτή καθηγητή Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, η εφετινή γρίπη έχει την ένταση του 2010-11. «Υπάρχουν δύο-τρεις μεταλλάξεις του ιού και αυτό είναι κάτι που θα αρχίσει να ακούγεται αρκετά. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτή η ένταση οφείλεται στις μεταλλάξεις. Αυτό θα φανεί στο τέλος. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι το εμβόλιο που κυκλοφορεί εφέτος καλύπτει τον πληθυσμό από τη νόσο» τόνισε.
Όσοι πάντως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και νοσήσουν προτού προλάβουν να κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να επικοινωνήσουν τάχιστα με τον γιατρό τους προκειμένου να ξεκινήσουν αντι-ιική θεραπεία εντός του πρώτου 48ώρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, χρειάζονται ξεκούραση, παραμονή στο σπίτι και κατανάλωση άφθονων υγρών.
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλάει και διασπείρει σταγονίδια στο περιβάλλον. Γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να καλύπτουν το στόμα τους όταν μιλούν ή βήχουν και να πλένουν καλά τα χέρια τους.
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα. Τα συμπτώματα αρχίζουν από μία ως τέσσερις ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν ως και επτά ημέρες.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Παιδιά και ενήλικοι που έχουν άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια και νευρομυϊκά νοσήματα. Επίσης κινδυνεύουν όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και οι παχύσαρκοι.
Γυναίκες β’ και γ’ τριμήνου κύησης.
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).