Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

istos1

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΣΤΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες για την ανάπλαση τόσο του Ιστορικού Ιστού Πολυγύρου όσο και άλλων περιοχών προ του 1923 στην πρωτεύουσα στο πλαίσιο του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ’23 ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ».

Η παρέμβαση περιλαμβάνει πλακοστρώσεις στις εξής περιοχές:
• τμήμα της οδού 17ης Μαΐου 1821 (Από περιοχή «παλαιά ψαραγορά» έως τη διασταύρωση με την οδό Στεφ. Κότσιανου) συνολικής επιφάνειας 1.278,68 τμ.
• τμήμα της οδού Ι. Δραγούμη (Ανατολική πρόσοψη Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Από τη συμβολή με την οδό 17ης Μαΐου έως τη συμβολή με τον κεντρικό πεζόδρομο του Πολυγύρου) συνολικής επιφάνειας 226,30 τμ.
• τμήμα οδού Καρατάσου (Από την συμβολή με την οδό Ντουμπιώτου έως τη συμβολή με τον κεντρικό πεζόδρομο του Πολυγύρου) συνολικής επιφάνειας 220,40 τμ.
• ανώνυμη οδός (Βόρεια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Από τη συμβολή με τον κεντρικό πεζόδρομο του Πολυγύρου έως τη συμβολή με την οδό Χάψα) συνολικής επιφάνειας 127,00 τμ.
• τμήμα οδού Χάψα και ανωνύμων (Έμπροσθεν πλατείας Μακεδονομάχων, Βόρεια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, εντός ιστορικού ιστού) συνολικής επιφάνειας 635,71 τμ.
• οδός Κ. Ντουμπιώτου (Από τη συμβολή με την οδό Καρατάσου στην πλατεία Μακεδονομάχων, έως την συμβολή με την οδό 28ης Οκτωβρίου στην πλατεία Έξι Βρύσεων, εντός ιστορικού ιστού) συνολικής επιφάνειας 505,80 τμ.
• τμήμα οδού Καρατάσου (Από τη συμβολή με την οδό Ντουμπιώτου έως την περιοχή Δημοτικής βιβλιοθήκης Πολυγύρου) συνολικής επιφάνειας 501,40 τμ.
• οδός Στρ. Μακρυγιάννη (Από τη συμβολή με την οδό Ντουμπιώτου, έως τη συμβολή με την οδό 28ης Οκτωβρίου, στην περιοχή Έξι Βρύσεων, εντός ιστορικού ιστού) συνολικής επιφάνειας 341,60 τμ.

istos2Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ανάπλασης και της ανάδειξης των παρακείμενων παλαιών κτιρίων των παραπάνω οδών, προβλέπεται και η κατασκευή υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με επίτοιχα φωτιστικά σώματα επί των κτιρίων, αφού λόγω στενότητας και έλλειψης πεζοδρομίων, δεν θα ήταν ασφαλής η τοποθέτηση ιστών φωτιστικών σωμάτων.

Παράλληλα θα γίνει η επίστρωση με γρανιτοκυβόλιθους 10Χ10Χ5 σε δύο παλιές σκάλες του Πολυγύρου:
• υφιστάμενος βαθμιδωτός πεζόδρομος (Από την συμβολή της 17ης Μαϊου με την Αγίου Αθανασίου έως την συμβολή με την κεντρική οδό Στεφ. Κότσιανου) («Παλιές σκάλες Στρατολογίας»), συνολικής κεκλιμένης επιφάνειας 115,00 τ.μ.
• υφιστάμενος βαθμιδωτός πεζόδρομος (Τμήμα της οδού Ανθεμούντος, από την συμβολή με την οδό Μυκηβέρνης έως την συμβολή με την πάροδο Μυκηβέρνης) (Παλιές σκάλες «Αμπαράδικα») συνολικής κεκλιμένης επιφάνειας 200,00 τμ.

Η ανάπλαση σκοπό έχει να επαναφέρει τις σκάλες στην αρχική μορφή τους χρησιμοποιώντας την επίστρωση με γρανιτοκυβόλιθους ως ιδανική λύση στοχεύοντας σε μια τελική επιφάνεια ανθεκτική, αντιολισθηρή και εναρμονισμένη στη παλαιότερη τεχνοτροπία.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 1.104.186,85 €. Το έργο συγχρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να κάνουμε την πόλη μας πιο όμορφη και λειτουργική. Οι αναπλάσεις που ολοκληρώθηκαν στο βόρειο τμήμα του Πολυγύρου άλλαξαν την εικόνα της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής αναβαθμίζοντας την αισθητική της, με μεγάλα πεζοδρόμια, όπου κινούνται με ασφάλεια πλέον πεζοί, παιδιά, ΑΜΕΑ, με πράσινο, με εντυπωσιακό φωτισμό.
Οι αναπλάσεις στον ιστορικό ιστό έχουν στόχο την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αύξηση της κίνησης στα καταστήματά μας ως αποτέλεσμα της τόνωσης του τουρισμού. Ευελπιστούμε η περιοχή αυτή να καταστεί πόλος έλξης για τους επισκέπτες στο Δήμο μας, που έχει να παρουσιάσει τόσες πολλές ομορφιές και αξιοθέατα.
Και φυσικά πρόκειται για μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ για εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου με βασική μας επιδίωξη να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης» τόνισε ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος.