Ποιοτική μουσική & έγκυρη ενημέρωση

europeana-kotsianos

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΤΣΙΑΝΟΥ

Στην Europeana εντάχθηκε το ψηφιοποιημένο Αρχείο Στέφανου Κότσιανου ενώ εγκαταστάθηκε ο εργολάβος στο Κοτσανέικο σύμφωνα με ενημέρωση από τον Σύλλογο Φίλων Ιδρυμάτων Στέφανου Κότσιανου. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο τύπου:
“To EKT (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) ενέταξε στην Europeana το ψηφιοποιημένο αρχείο του Στέφανου Κότσιανου. H Europeana είναι «ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον πολιτισμό της Ευρώπης, συγκεντρώνει σε μια δικτυακή πύλη την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Λειτουργεί ως Ευρωπαϊκός Πολιτιστικός Συσσωρευτής, αντλώντας περιεχόμενο πολιτιστικών
ιδρυμάτων και φορέων διαμέσου των συνεργαζομένων εθνικών συσσωρευτών, όπως είναι το SearchCulture.gr του ΕΚΤ την Ελλάδα».
Συνεχίζοντας το SearchCulture.gr στο έγγραφο το οποίο μας έστειλε (μέσω του Δήμου Πολυγύρου), μας πληροφορεί ότι «περισσότερα από 50 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα, εφημερίδες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά έργα και ηχητικές εγγραφές, προερχόμενα από 1500 ιδρύματα ανά την Ευρώπη, περιμένουν από το κοινό να τα ανακαλύψει, να τα χαρεί, να τα αξιοποιήσει…»

Και συνεχίζει το έγγραφο: « Η διάθεση του περιεχομένου σας στην Europeana το κοινωνεί σε νέα ακροατήρια, Οι συλλογές σας προβάλλονται μαζί με τις διασημότερες συλλογές του κόσμου και ο φορέας σας εντάσσεται στο πιο ισχυρό δίκτυο πολιτισμού της Ευρώπης αυξάνοντας την απήχηση και το κύρος του».
Και το έγγραφο κλείνει ως εξής: «Από πλευράς ΕΚΤ και της ομάδας συσσώρευσης, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή σας στην προσπάθειά μας για τη μέγιστη δυνατή προβολή του ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος στην Ευρώπη και διεθνώς, και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση…»
Και «εκ μέρους της Υπηρεσίας Συσσώρευσης του ΕΚΤ» υπογράφει η κ. Αγάθη Παπανότη, Αρχαιολόγος/ Ειδικός Πληροφόρησης, ΜΑ, Μονάδα Τεκμηρίωσης & Επιμέλειας Ψηφιακού Περιεχομένου, Τμήμα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Επιστήμης και Πολιτισμού –Υπηρεσία Συσσώρευσης ΕΚΤ, SearchCultur.gr, Βασιλέως Κω/νου 48, 11635, Αθήνα».
Θεωρούμε περιττό να τονίσουμε τη σημασία του περιεχομένου του εγγράφου αυτού για τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας και τη δικαίωση των προσπαθειών του Δήμου Πολυγύρου και του Συλλόγου μας.

Είναι γνωστό και από ανακοινώσεις του Δήμου ότι εγκαταστάθηκε ήδη στο Κοτσανέικο ο εργολάβος και επίκειται η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του κτίσματος, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια και τη σχετική μελέτη. Αν ληφθεί υπόψη ότι η ανακατασκευή αυτή αφορά ολόκληρη την πατρική οικία του Στ. Κότσιανου και όχι μόνο την δική του κατοικία –αφού, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος αγόρασε και το μέρος του κτίσματος ιδιοκτησίας κληρονόμων της αδελφής του –γίνεται κατανοητό ότι δρομολογείται πλέον η δημιουργία ενός περικαλούς πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα κοσμεί τον Πολύγυρο και θα δικαιώνει, πέραν ίσως των προσδοκιών του, τα οράματα του μεγάλου ευεργέτη.
Κάνουμε επίσης γνωστό ότι επιμεληθήκαμε, τόσο για την εξασφάλιση από τον Δήμο κατάλληλου χώρου, όσο και για την ασφαλή και οργανωμένη μεταφορά του Αρχείου και του λοιπού υλικού από το υπό ανακατασκευή κτίσμα. Το υλικό αυτό πέρα από την ασφάλεια, θα είναι και προσβάσιμο, υπό την επίβλεψη του Συλλόγου μας”.